Sinopsi:

Lucil·la Atília, una noia òrfena de Pompeia, és obligada a cercar un nou destí lluny de casa seva, enrunada a causa de l’erupció del volcà Vesuvi, l’agost de l’any 79. La peripècia vital la condueix des de Pompeia a Choris, probablement
l’actual Castell del Remei (terme de Penelles), on col·labora decisivament en la conformació de la finca destinada a ser el cor d’un districte rural situat al territori central de la plana d’Urgell, entre les ciutats de Tàrrega i Balaguer.
Filla de família benestant, rep una acurada educació i viu en diverses ciutats, on entra en relació amb l’elit social, cultural i militar. Fruit del coneixement adquirit, té empatia i bon tracte vers l’altri, imprescindible per conviure amb la idiosincràsia de la gent de província, com el descendent del grup social autòcton
iberoilerget. Una dona lliure romana com ella es troba sovint immersa en situació de conflicte interior en territori desconegut, incògnit i allunyat del principal centre de decisió, Tàrraco (Tarragona). Aquesta obra, basada en personatges i circumstàncies històriques, ha de formar part d’una trilogia. Ens aproxima al descobriment d’una fundació romana esdevinguda torre i quadra
medieval (terme de Torre de n’Eral) i, segles després, important hisenda de la notable família de la burgesia catalana, els Girona.
Una creació que perviu al llarg de 2000 anys i es converteix
en un cas gairebé únic en la història agrària de la plana d’Urgell,
la terra de Lleida i Catalunya.

L’autor:

Jaume Mateu Giral és diplomat en Ciències de l’Educació, doctor en Geografia i profesor emèrit de la Universitat de Barcelona. Una de les seves línees principals de recerca es relaciona amb el territori lleidata, especialment l’àrea regada dels canals d’Urgell des de la perspectiva de les ciències socials. Ha escrit diversos llibres i articles, ha pronunciat conferències i ha esdevingut comissari en diferents exposicions sobre aquest tema.

  • Suplement dominical del Segre Lectura 25.03.2018

 

Un castell de novel·la

  •  L’editorial Apostroph publica una novel·la ambientada a l’època romana en els terrenys de l’actual Castell del Remei
  •  Forma part d’una trilogia històrica relacionada amb la finca

    El Castell del Remei es troba al municipi de Penelles, al Pla d’Urgell Foto: SANTI IGLESIAS

http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/-/1258233-un-castell-de-novel-la.html?utm_source=botons&utm_medium=com_epanoticies&utm_campaign=facebook